بهینه‌سازی کوره‌های سنتی هوفمن

سرفصل‌ها

چرا باید کوره‌های آجرپزی هوفمن را بهینه‌سازی کرد؟

فناوری پخت آجر با کوره هوفمن متعلق به قرن نوزدهم است و نزدیک به ۲۰۰ سال از اختراع آن می‌گذرد و ناگزیر باید آن را ارتقا داد. کوره سنتی آجرپزی هوفمن تا ۹۰% کل مصرف گاز کارخانه آجر را به خود اختصاص می‌دهد، بیش از حد متکی بر تجربه کوره‌سوز است و کیفیت آجر تولیدی آن نوسان دارد.

کوره آجرپزی هوفمن چیست؟

این نوع کوره در زمان خود باعث کاهش چشمگیر زمان و هزینه پخت آجر شد و بازدهی کارخانه‌ها را افزایش داد. در کوره هوفمن خشت‌ها ثابت هستند و کارخانه بر مبنای حرکت مداوم آتش و جابجایی سوخت‌پاش‌ها کار می‌کند. کوره‌های هوفمن قدیمی‌تر از دودکش بلندی برخوردار بودند که مکشی قوی ایجاد می‌کرد و هوای داغ و دود را از داخل کوره آجرپزی به بیرون می‌مکید. در این نوع کوره‌ها معمولاً از ذغال‌سنگ یا چوب یا هر نوع سوختی استفاده می‌شد که به صورت محلی قابل دسترسی بود. در حال حاظر با استفاده از سوخت‌پاش گازی و مصرف گاز طبیعی پخت صورت می‌گیرد.

معایب کوره‌های هوفمن

از جمله این تغییرات، یکی استفاده از فن‌های قدرتمند به جای دودکش آجری بود و دیگری کنار گذاشتن ذغال‌سنگ و استفاده از نفت کوره و گاز طبیعی.

این نوع تغییرات هیچ کدام نتوانستند نقاط ضعف اصلی کوره هوفمن را ترمیم کنند.

مصرف زیاد سوخت‌های فسیلی

یکی از بزرگ‌ترین مصرف‌کنندگان سوخت‌های فسیلی در جهان، بخش آجر و سیمان و سرامیک و محصولات وابسته به آن است.

واضح است که در این صنایع، بخش کوره پخت بیش‌ترین مصرف را به خود اختصاص می‌دهد.

در کارخانه‌های درجه یک این عدد برابر است با ۷۰% کل مصرف گاز آن کارخانه. بخش خشک‌کن هم معمولاً ۲۵% مصرف انرژی کارخانه را به خود اختصاص می‌دهد و ۵% دیگر نیز در سایر بخش‌ها مصرف می‌شود.اما در کارخانه‌های درجه دو و پائین‌تر که نیاز به بهینه‌سازی بیش‌تری در آنها مشاهده می‌شود.

سهم کوره سوز از کل انرژی مصرفی معمولاً از ۹۰% هم تجاوز می‌کند. بنابراین، قدیمی بودن شیوه پخت در کوره سنتی هوفمن، ناگزیر هزینه‌های سنگینی را متوجه صنعت آجر می‌کند و به همان نسبت بهره‌وری را کاهش می‌دهد.

نقش  کوره‌سوز

کوره هوفمن هوشمند نیست و فرایند پخت آجر تماماً در اختیار شخصی به نام کوره‌سوز است.

در واقع، کوره‌سوز تشخیص می‌دهد سوخت‌پاش را چند ساعت بالای قمیر نگه دارد، شدت گاز چقدر باشد، کی گاز را کم و زیاد کند، آپارات را کی و کجا باز کند و سوخت‌پاش را چه زمانی حرکت دهد و شیبیل را کجا بگذارد.به دلیل وابستگی کامل کارخانه به کوره‌سوز، فرایند پخت در کوره سنتی هوفمن تجربی است نه علمی.

کوره‌سوز مجبور است بر تجربه و شم تکیه کند، زیرا از هیچ ابزار دیگری برخوردار نیست تا بتواند فرایند پخت را علمی و دقیق اجرا کند.

کاهش شبانه

مسئله دیگری که در زمان‌بندی چرخه پخت به چشم می‌خورد، مشکل کاهش شبانه است.

به دلیل هوشمند نبودن کوره هوفمن، کوره‌سوز ناچار است که در ساعات شب گاز را کم کند، وگرنه کوره جوش می‌آورد و نه تنها آجرها خراب می‌شود، بلکه ممکن است خطرات جدی‌تری نیز در پی داشته باشد. اما کاهش شبانه هم خود راهکار نهایی نیست و باعث در جا زدن سوخت‌پاش‌ها، اتلاف سوخت، بالا رفتن هزینه‌ها، طولانی شدن زمان پخت، کاهش ظرفیت، و نهایتاً افت بهره‌وری کارخانه می‌شود.

کیفیت پخت آجر همگن و یکنواخت نیست

یکی دیگر از معضلات کوره سنتی هوفمن این است که به دلیل اتکای بیش از حد آن بر تجربه و سلیقه نیروی انسانی، خروجی پخت آن در گذر زمان یکنواخت باقی نمی‌ماند و آجرها از کیفیت یکسانی بهره‌مند نیستند.

با تعویض کوره‌سوز و استخدام فرد جدید، کیفیت و رنگ آجرها تغییر می‌کند، یا حتی ممکن است آجرها خام بشوند یا جوش بیایند. گاهی حتی در یک دور پخت، میان کیفیت آجرهای قمیرهای مختلف تفاوت وجود دارد. حتی در یک قمیر واحد هم پیش می‌آید که پخت خشت‌های نزدیک درگاه با بقیه نقاط قمیر فرق داشته باشد. همه این موارد بدین سبب است که فرایند پخت در کوره‌های هوفمن علمی نشده است و متغیرهایی نظیر زمان، دما و جریان هوای داخل قمیر به طور کامل در اختیار کوره‌سوز نیست.

مشتریان کارخانه با آجرهایی مواجه می‌شوند که از کیفیت یکسانی برخوردار نیستند و این به نوبه خود سبب کاهش رضایت مشتریان می‌گردد.

کوره اتوماتیک بسامد

به دلیل این معایب، کوره سنتی هوفمن فاصله بسیاری از بهینگی و بهره‌وری استاندارد دارد و این مسئله در نهایت به ضرر صاحبان صنایع تمام می‌شود و در کاهش سوددهی کارخانه نقش اساسی ایفا می‌کند.

در سطح جهانی نیز تا به این لحظه معضلات کوره هوفمن پا بر جاست. در واقع، در قرن بیستم، کوره هوفمن، با همه مزایا و معایب خود، به تاریخ پیوست جای خود را به کوره‌های مدرن تونلی داد.

اما هزینه ساخت کوره‌های تونلی سرسام‌آور است و به استثنای کشورهای اروپایی و امریکای شمالی، در بیش‌تر نقاط جهان همچنان کوره‌های هوفمن فعال هستند.

در ایران نیز بخش اعظم کارخانه‌های آجر همچنان با کوره هوفمن فعالیت می‌کنند. تعدادی از کارخانه‌هایی که کوره تونلی راه‌اندازی کرده‌اند نیز، ترجیح می‌دهند که کوره قدیمی هوفمن کارخانه همچنان فعال باشد. اما با معضلات آن چه باید کرد؟

شرکت بسامد از سال ۸۸ مطالعه کوره‌های هوفمن، کوره‌های پلاکی و کوره‌های تونلی و معایب و محاسن هر کدام را در دستور کار خود قرار داده است و با اتکا بر توان فنی داخلی توانسته است برای مشکلات کوره هوفمن راه‌حل مؤثری بیابد.

از نظر متخصصان شرکت بسامد، یکی از راهکارهای اقتصادی و سریع برای برطرف کردن مشکلات کوره سنتی آجرپزی هوفمن، اصلاح، هوشمندسازی و بهینه‌سازی همین کوره‌های موجود است.

کوره اتوماتیک بسامد، نمونه اصلاح‌شده کوره‌ هوفمن و سوخت‌پاش است که در عمل توانسته است معضلات فوق را تا حد زیادی برطرف کند و عملکرد کوره‌های موجود را به کوره‌سوز تا جای ممکن نزدیک کند.

با تجهیز کوره هوفمن به سامانه اتوماتیک بسامد، بزرگترین مشکل کوره‌ سوزها که همانا سنتی بودن فرایند پخت است، حذف می‌شود.

سامانه بسامد ابزار توانمندی برای نظارت علمی بر عملکرد کوره سوز و پایش لحظه‌ای فرایند پخت است و تا جای ممکن نقش خطای نیروی انسانی را در چرخه پخت کاهش می‌دهد و عملکرد کوره سوز را منظم و قاعده‌مند می‌سازد.

پروژه‌های اجراشده

کوره اتوماتیک بسامد تا بدین لحظه در بیش از ۳۰ کوره در اقصی نقاط کشور، مانند اصفهان، یزد، اراک، تهران و دزفول نصب شده است.

کوره اتوماتیک بسامد تماماً توسط متخصصان شرکت بهینه‌سازان مدارپرداز (بسامد) طراحی و ساخته شده است. برای مشاوره با کارشناسان شرکت بسامد، از طریق این صفحه با ما تماس بگیرید.

سرفصل‌ها

گالری تصاویر

شبکه‌های اجتماعی