چرا و چگونه باید کورههای آجر پلاکی(کوره تونلی) را بهینهسازی کرد؟
کورههای آجر پلاکی (کوره تونلی)مصرف سوخت غیربهینهای دارند، تماماً متکی به تجربه کورهسوز هستند، و محصول نهایی آنها یکدست نیست.
رنگ آن معمولاً از پختی به پخت دیگر تغییر میکند. این مشکلات همگی ریشه در شیوه پخت آجر در کوره تونلی دارد.
کوره تونلی راهحلی اقتصادی، علمی و سریع برای حل این معضلات است.
کوره آجر پلاکی چیست؟
کوره آجر پلاکی که به نام تخممرغی مشهور است، به این دلیل تخممرغی نامیده میشود که قسمت اصلی کوره تونلی، یعنی جایی که در آنها آجر چیده میشود، تخممرغی شکل است.
ابعاد کف این کورهتونلی متغیر است و قطر آن میتواند ۲ تا ۴ متر باشد. ارتفاع این کورهها نیز بین ۲ تا ۵/۳ متر است
کوره آجر پلاکی از پايین حرارت میبیند و هوای داغ پس از صعود به نوک گنبد، از طریق دودکشهایی که در جدار پائینی آن تعبیه شده است، خارج میشود.
در طراحی این کورهتونلی تلاش شده است تا با ایجاد گردش هوای داغ در داخل کوره، حرارت به همه آجرها برسد. اما در عمل، این طور نمیشود.
مشکل کورههای آجر پلاکی (کوره تونلی) کجاست؟
به دلیل مکانیک گردش هوا در داخل کوره و شیوه سنتی پخت، معمولاً بخشی از تولیدات خام میشود و بخشی بیش از اندازه حرارت میبیند. در نتیجه، معمولاً محصولی با کیفیت یکنواخت به دست نمیآید.
نوع گردش هوای داغ در داخل کوره اجازه نمیدهد حرارت بهطور مساوی به همه جای کوره برسد و در نتیجه، آجرها بهصورت یکسان حرارت نمیبینند. به همین دلیل، رنگمایه آجرها متفاوت میشود و این بزرگترین مشکل برای کارخانهای است که آجر نما تولید میکند.
در این مدل آجر که قرار است در نمای ساختمانها استفاده شود، یکنواختی رنگ از اهمیت بسزایی برخوردار است.
کورهتونلی دو راه بیشتر ندارد:
یا مجبور است صبر کند تا حرارت به قسمتهای پائینی کوره نیز نفوذ کند که این به معنای جوش شدن قسمت فوقانی کوره است.
یا باید برای جلوگیری از جوش شدن قسمت فوقانی کوره آتش را کم کند که در این صورت قسمت پایین کوره خام میماند. کورهتونلی باتجربه میتواند در همین کورهها نیز آجر مطلوب و تقریباً یکدستی تولید کند، اما برای این کار باید گازدهی را کم بکند تا آجرها همزمان بپزند.
اما این روش نیز خالی از اشکال نیست، زیرا زمان پخت را طولانی میکند و مصرف سوخت را بالا میبرد. به همین دلیل، بهرهوری و ظرفیت تولید کارخانه پائین میآید.
اگر کورهتونلی این روش را به کار نبندد یا اندکی دچار خطای انسانی و عملکردی شود، مشتریان کارخانه با آجرهایی مواجه میشوند که از کیفیت و رنگ ثابتی برخوردار نیستند و این به نوبه خود سبب کاهش رضایت مشتریان میگردد.
فرایند پخت بهتمامی در اختیار کورهسوز است و خود کورهسوز نیز ناچار است بر تجربه فردی خود تکیه کند تا حتیالامکان آجرهای یکدستی تولید کند.
مصرف زیاد سوختهای فسیلی
در صنایع مربوط به آجر و سفال، بخش کوره پخت بیشترین مصرف سوخت را به خود اختصاص میدهد.
کوره پخت معمولاً بیش از ۹۰% سوخت کارخانه را مصرف میکند. بنابراین، پخت سنتی، هزینههای سنگینی را متوجه کارخانه میکند و به همان نسبت بهرهوری را کاهش میدهد.
با افزایش حتمی قیمت حاملهای انرژی در آینده، هزینههای سوخت مصرفی کورههای پلاکی نیز افزایش چشمگیری خواهد یافت.
کارخانههای آجر، اگر بخواهند در آینده نیز در کوران رقابت باقی بمانند، ناچار هستند به مسئله بهرهوری و کاهش قیمت تمامشده توجه شایانی بکنند. یکی از راههای مؤثر در کاهش این هزینهها، ارتقا کوره و استفاده از سامانه بهینهسازی کوره پلاکی بسامد است.
کاهش شبانه
مسئله کاهش شبانه از دیگر مشکلات شیوه سنتی پخت است.
کنترل آتش و حرارت در طول چرخه پخت مهمترین عامل در پخت صحیح آجر است.
کورهتونلی نمیتواند تمام بیستوچهار ساعت شبانهروز را بالای سر کور بماند و ناگزیر نیاز به استراحت دارد. بنابراین ناچار است که در طول شب گاز را کم کند، تا کوره جوش نیاورد که این راهکار باعث در جا زدن کوره، اتلاف سوخت، بالا رفتن هزینهها، طولانی شدن زمان پخت، کاهش ظرفیت، و نهایتاً افت بهرهوری کارخانه میشود.
کوره اتوماتیک بسامد
سیستم مانیتورینگ و کنترل کورههای تخممرغی بسامد برای حل این مشکلات طراحی و تولید شده است. این سامانه از دو بخش سختافزاری و نرمافزاری تشکیل شده است که در ارتباط با هم عمل میکنند.
با استفاده از این سیستم، پخت سنتی آجر جای خود را به شیوه علمی تولید آجر نما میدهد و معضلات یادشده تا حد بسیار زیادی برطرف میشود.
بخش سختافزاری کوره تونلی چه میکند؟
بخش سختافزاری از دو بخش مانیتورینگ و کنترل تشکیل شده است.
بخش مانیتورینگ سامانه بسامد دارای حسگرهایی است که بر روی کوره نصب میشوند و وضعیت دمایی کوره را در هر لحظه به ما نشان میدهند.
با آگاهی از چگونگی توزیع حرارت و دمای لحظهای درون کوره، میتوان از جوش شدن و خامی آجرها جلوگیری کرد.
بخش کنترل سامانه بسامد از تعدادی شیر تدریجی تشکیل شده است که بر روی کوره نصب میشوند و بهطور هوشمند و مطابق با دستورالعمل رایانهای پخت، میزان گاز ورودی به کوره را کنترل میکنند.در نتیجه، مسئله جوش آوردن یا خامی کوره را از بین میرود و مسئله کاهش شبانه نیز کاملاً برطرف میشود.
بخش نرمافزاری کوره تونلی چه میکند؟
کاربران تأییدشده (یعنی کورهسوز، مدیر فنی، یا مدیرعامل) میتوانند، تنها با استفاده از گوشی تلفن همراه یا هر ابزار رایانهای دیگری به کوره خود متصل شوند و وضعیت لحظهای آن را ببینند و آن را کنترل کنند.
شیوه پخت کورهتونلی و عملکرد جامع کوره به صورت کامل در نرمافزار بسامد ذخیره میشود و میتوان برای مطالعه و اصلاحات بعدی به آن مراجعه کرد.
نرمافزار بسامد اطلاعات مربوط به چرخههای مختلف پخت را به تفکیک شماره کوره، نوع محصول (آجر سهسانتی، آجر L، لب گرد و…)، تاریخ و ساعت دقیق پخت، و نیز، کورهسوزی که مسئول پخت بوده است، در اختیار کاربران قرار میدهد. در نتیجه، کاربران میتوانند تاریخچه پخت محصولات مختلف را بهدقت پیگیری کنند و مورد بررسی دقیق قرار دهند.
با استفاده از سامانه بسامد، کاربران میتوانند دمای تمام کورهها و وضعیت پخت آجرها را به صورت آنی مشاهده کنند.
نمودار گرافیکی پخت تغییرات دمای تمامی کورهها را بهصورت لحظهای در نرمافزار ثبت میکند و به این ترتیب گزارشی جامع از شیوه مصرف سوخت کوره را در اختیار کاربران قرار میدهد.
سامانه بسامد به سیستم هشدار دقیقی مجهز است که در صورت بروز هر گونه خطا در کار کوره یا عملکرد کورهسوز، برای کاربران پیغام هشدار صادر میکند.
مزایای این سیستم به طور خلاصه، به شرح زیر است:
- کاهش مصرف گاز
- یکنواختی رنگ محصول در پختهای مختلف
- قابلیت دستیابی به رنگهای مختلف با استفاده از تنطیم دما و نمودار پخت
- جلوگیری از ضایعات ناشی از جوش و خامی محصول
- قابلیت کار با اپراتور ساده به جای کورهسوز حرفهای
- زمان بازگشت سرمایه زیر دو سال است
کوره اتوماتیک بسامد تماماً توسط متخصصان شرکت بهینهسازان مدارپرداز (بسامد) طراحی و ساخته شده است.
برای مشاوره با کارشناسان شرکت بسامد، از طریق این صفحه با ما تماس بگیرید